ƒ≥Їта при д≥абет≥

ѕоказанн¤ до застосуванн¤. ÷укровий д≥абет леген≥, середнього т¤гар¤ ≥ важкоњ теч≥њ без ускладнень ≥ супутн≥х захворювань внутр≥шн≥х орган≥в, при нормальн≥й або злегка надлишков≥й мас≥ т≥ла. ƒл¤ визначенн¤ толерантност≥ (ст≥йкост≥) до вуглевод≥в в ц≥л¤х правильного визначенн¤ дози ≥нсул≥ну (гормону п≥дшлунковоњ залози) ≥ ≥нших медикамент≥в. ƒана д≥Їта може бути рекомендована при алерг≥чних захворюванн¤х.

ћета призначенн¤. ƒ≥Їта покликана: спри¤ти нормал≥зац≥њ вуглеводного обм≥ну ≥ створенню умов, що п≥дтримують позитивний угльовод-ний баланс, запоб≥ганню порушенн¤м жирового, б≥лкового, водно-сольового обм≥н≥в; визначити к≥льк≥сть засвоЇних вуглевод≥в; спри¤ти десенсиб≥л≥зац≥њ (зниженню п≥двищеноњ чутливост≥ до алерген≥в) орган≥зму.

«агальна характеристика. ƒ≥Їта з пом≥рно пониженою енергоц≥нн≥стю (калор≥йн≥стю) за рахунок повного виключенн¤ легкозасвоюваних вуглевод≥в (цукор, солодощ≥), зниженн¤ вм≥сту тваринних жир≥в.  ≥льк≥сть б≥лк≥в вище ф≥з≥олог≥чних по казателей, з р≥зким обмеженн¤м холестерину, екстрактних речовин ≥ пом≥рно - куховарськ≥й сол≥. ” д≥Їту ввод¤тьс¤ харчов≥ речовини, що волод≥ють л≥потропною д≥Їю.

 ул≥нарна обробка. ѓжа готуЇтьс¤ в≥двареною на пару, не дуже подр≥бненою. ћожна в запеченом, тушкованому, смаженому вигл¤д≥. «ам≥сть цукру використовуютьс¤ сорб≥т, ксил≥т, сахарин.

–ежим харчуванн¤. ѓжа приймаЇтьс¤ 4-6 раз на день ≥з строгим розпод≥лом к≥лькост≥ вуглевод≥в на окрем≥ прийоми. «алежно в≥д ≥н'Їкц≥й ≥нсул≥ну вуглеводи розпод≥л¤ютьс¤ переважно вранц≥ ≥ в об≥д, спри¤ючи усуненню г≥погл≥кем≥њ (низьк≥й концентрац≥њ глюкози в кров≥) увечер≥ ≥ в н≥чний час. ѕри триразовому призначенн≥ ≥нсул≥ну вуглеводи розпод≥л¤ютьс¤ р≥вном≥рно м≥ж сн≥данком, об≥дом ≥ вечерею (на н≥ч оставл¤Їтс¤ невелика к≥льк≥сть њди).

 

Hosted by uCoz