Дієта при ожирінні

Показання до застосування. Ожиріння як основне захворювання (без патології органів травлення, печінки, серцево-судинної системи, при яких необхідні спеціальні дієти) або супутнє при інших хворобах, що не вимагають спеціальних дієт.

Мета призначення. Дієта сприяє: покращенню обміну речовин, запобіганню і усуненню надлишкового відкладення жиру в організмі.

Загальна характеристика.Калорійність їжі понижена в основному за рахунок вуглеводів і легкозасвоюваних жирів (переважно тваринних); вміст білків нормальний або дещо підвищено. Обмежуються вільна рідина, кількість куховарської солі, продукти і блюда, що володіють сокогонним дією, цукор і солодощі виключаються. Овочі і фрукти рекомендовані в достатній кількості. Повністю виключаються смакові приправи і азотисті екстрактні речовини, збуджуючі апетит. Вжиток вітаміну C і рослинної клітковини слід збільшити.

Кулінарна обробка. Страви готуються варені, тушковані, запечені. Обмежуються протерті, рубані і смажені вироби.

Режим харчування. Малокалорійна їжа подається часто (5-6 раз на день) в достатньому об'ємі, усуваючи відчуття голоду.

 

Hosted by uCoz