Дієта при гепатиті

Показання до застосування. Гострі гепатити і холецистити у стадії одужання, хронічний гепатит в періоді ремісії, цироз печінки без недостатності її функцій, хронічний холецистит і жовчнокам'яна хвороба поза загостренням (без виражених захворювань шлунку і кишечника), як перехід до загального живлення.

Мета призначення. Дієта сприяє: максимальному полегшеню роботи печінки вживанням фізіологічно повноцінного живлення; нормалізації функцій печінки і жовчних доріг, поліпшенню жовчовиділення; створенню умов для нормалізації функцій органів, що часто залучаються до патологічного процесу при захворюваннях печінки і органів желчевиделе-нія (шлунок, підшлункова залоза, кишка 12-перста, кишечник); регулюванню жирового обміну і холестерину, а також накопичення глікогену.

Загальна характеристика. Фізіологічно повноцінна дієта. Кількість білків, жирів і вуглеводів, калорійність визначаються фізіологічними потребами організму. Обмежується вжиток жирів. Призначаються продукти, багаті ліпотропними речовинами, клітковиною і пектином. Виключаються сильні стимулятори секреції шлунку і підшлункової залози (екстрактні речовини, органічні кислоти і продукти з високим вмістом ефірних масел); забороняються смажені блюда, що містять продукти неповного ращеплення жиру.

Кулінарна обробка. Блюда готуються вареними або на пару. Вироби з овочів і круп можна запікати (м'ясні і рибні запікають після відварювання). Вся їжа готується в подрібненому вигляді.

Режим харчування. Дрібні прийоми їжі, 4-6 раз на день

 

Hosted by uCoz